Text in danish

 

 

 

Inger Odgaard

Billedkunstner Inger Odgaard er født i Thy, 1967.

Hun startede tidligt. Hun kunne strikke, før hun kom i skole, og håndarbejdstraditionen er blevet hendes vej ind i et selvstændigt kunstnerisk virkefelt, som hun, efter en periode med maleriet, bestandigt ekspanderer. I 2016 viste hun en serie strikbilleder og -skulpturer på flere udstillinger. På Knitwork#16 i København præsenterede hun installationen Mormor i Guld, en hyldest til de strikkende, hæklende, broderende kvinder i flere generationer, som har givet tekstilhåndværket videre.

Siden har hendes ekstemporerede strik taget fart. Inger Odgaard transponerer det klassiske håndværk til kunstnerisk frit bearbejdede objekter. Værkerne er i stigende grad flyttet ned fra væggen og ud i rummet som figurer. Tiltagende selvstændige individer i egen ret. Overfladerne har ændret sig fra garnets rå tekstiludtryk, til indkapslet i lag af strukturpasta, lag af hud siger hun selv, hvor lak, farve og metaller er med til at give værkerne udtryk. Metaller reagerer på farvelagene, der krakelerer. Tidligere farvelag trænger igennem indefra, og i samspil med formen føjes en sanseligt æstetisk ny dybde til. Der indtræffer en metafysisk individuationsproces, og værkerne får et eget indre liv.

 

Om sin arbejdsproces fortæller kunstneren

- Jeg ser det strikkede som et materiale, jeg kan arbejde videre med. På et tidspunkt holder det op med at være kun tekstil, men også struktur med tekstur og gennemsigtighed, former af tråde, der skaber tegn og mellemrum. Skygger kastes og flytter sig. I en konstant dialog med værket tager jeg det et andet sted hen. Der viser sig nogle rum, man ikke kan træde ind i. Man kan blot kigge ind, som i et spejl af den menneskelige eksistens.

Fakta: Inger Odgaard er kunstnerisk uddannet fra Kunstskolen Spektrum i København, 2020, 2019, 2017. Lærerudannet med linjefag i billedkunst og håndarbejde fra Silkeborg Seminarium 1995.

Deltager bl.a. på censurerede udstillinger: KS21 - Kunstnernes Sommerudstilling Tistrup, 2021.

Inside - Midtjyllands censurerede udstilling Kunstpakhuset Ikast 2018, modtog Publikumsprisen 2018. International Mini-tex Veere, Holland, miniTex Triennale, Dansk Tekstillaug, Kolding og København, 2017. Limfjordsudstillingen Gimsinghoved 2016, Installation “ Mormor i Guld” på Knitwork´16, København.

I 2020 Inviteret til Bojagi udstilling på Dongduk University Gallery, Seoul, Sydkorea - en gruppeudstilling med bl.a. Susanne Schmidt Nielsen, Dorte Østergaard Jakobsen mfl., kurateret af Lasse Antonsen MA art history, Tufts University. Udstillingen blev aflyst pga Covid 19. Legat fra Grosserer L.F. Foghts Fond.

 

Gruppeudstillinger: Flaskeengen 2021, og Masnedøfortet, 2021.

Har siden 2018 udstillet syv gange på Kunstsalonens udstillinger on-location, bl.a. i København, Hellerup, Fuglebakken, Kulturmødet Mors, samt online i 2020 og 2021.

 

Inger Odgaard er medlem af Dansk Tekstillaug.

Litteratur: Håndbogen Tekstilkunst i Danmark 2008-2018. Portrætinterview Garn og Ild, Kunstavisen, 2019.

 

- Inge Schjødt, komkunst.dk, 15. juni 2021Om min proces

Jeg er billedhugger, og mit materiale er tekstil. Mine skulpturer er håndstrikkede i forskellige tekstile materialer, strikkede former, hvor garnet og maskerne skaber en gennemsigtighed af tråde og mellemrum.

Det strikkede skelet tilføres lag og forvandles gennem tilførslen af forskellige materialer. Skulpturens endelige form tilbliver i interaktionen mellem skulpturen og de bade af materialer, som den dyppes i. Disse bade forvandler skulpturen fra det skrøbelige og forudsigeligt udseende strik til en robust og abstrakt figur.

Arbejdet er en lang dialog med hver skulptur, en proces hvor jeg arbejder med skulpturens form. Hver gang et nyt materiale tilføjes, ændres skulpturens udseende, og det forandrer værkets form og struktur. Dens transparens forandrer sig, nogle huller i strikket lukkes, og andre forbliver åbne.

Den transformation, der sker, optager mig. Forvandlingen, forandringen, fra noget til noget andet. At nogle huller forbliver åbne og andre lukkes til, det forandrer skulpturens form og den skygge, den laver. Rummet i skulpturen forandrer sig, og det kig, der er ind i skulpturen, bliver et andet.

Alle mine værker er rumlige og transparente skulpturer, bestående af huller, mellemrum og in betweens, som giver beskueren mulighed for at se ind i og igennem mine skulpturer.

I de sidste år har jeg arbejdet med en serie værker, som jeg kalder ¨In Between Spaces¨.

Jeg er for nylig begyndt at arbejde på en serie værker, der hedder ¨New Skin¨. I de nye værker mødes det hårde og det bløde, det åbne og det lukkede. Der tilføjer jeg hæklede tekstile former til de hårde skulpturer og skaber overgange.


- Inger Odgaard, 2022

I tråd med kunstens regler

artikel i magasinet Sally's af Pia Olsen / Living Stories og foto af Lasse Hansen